Замовити дзвінок

Які негативні наслідки можуть бути для держави в наслідок пошкодження та викрадення телекомунікаційного обладнання? Чому вкрай важливо підвищити кримінальну відповідальність за вчинення таких злочинів?

Ці питання розглядали та шукали на них відповіді учасники круглого столу, що відбувся 22.05.2017 у Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку, під назвою «Крадіжки та пошкодження телекомунікаційного обладнання – загроза національній безпеці». Вів засідання Голова Ради Української  асоціації операторів зв’язку «Телас» Леонід Ошеров, участь також приймали: Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко, народні депутати України, члени НКРЗІ, представники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, інших центральних органів виконавчої влади, провідні асоціації ринку телекомунікацій та представники операторів та провайдерів телекомунікаційних, в тому числі і Генеральний директор ТОВ «ФРІНЕТ» Віктор Фролов.

Леонід Ошеров наголосив, що за 2015-2016 роки скоєно майже 49 тис. крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання на більше ніж півмільярда гривень. За І кв. 2017 року оператори понесли збитки на 86 млн. грн., якщо це питання не вирішувати, то до кінця року ця сума сягне 344 млн. грн. 82% крадіжок стається у п’яти областях, більшість з них знаходяться поблизу зони  АТО (Київська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська). 

Але втрати, які несуть оператори – це одна сторона проблеми. Суть цього питання лежить набагато глибше – це національна безпека. Адже відключення хоча б на кілька хвилин будь-яких ліній зв’язку (телефонних чи інтернету) може призвести до паралічу військових частин, об’єктів державного значення, збоїв у банківській системі або не можливість виклику екстрених служб населенням. В усьому світі такі злочини кваліфікуються, як втручання в критичну інфраструктуру та передбачають дужу серйозну відповідальність. Але в нашій країні злочинці або взагалі не несуть відповідальності, або відбуваються невеликим штрафом. І далі вчиняють такі ж злочини, навіть не ховаючись.

Віктор Фролов у свою чергу зазначив, що тільки протягом трьох місяців поточного року компанія «ФРІНЕТ» понесла збитків від крадіжок обладнання в м. Дніпро на загальну суму понад 500 тис. грн. При цьому, особливого занепокоєння викликає неналежна робота працівників територіальних підрозділів Національної поліції щодо протидії та профілактики злочинів. Правоохоронним органам м. Дніпро добре відомі особи, які вчиняють зазначені злочини. Проте, злочинці уникають покарання та продовжують протиправну діяльність, відчуваючи свою безкарність.  

Однією з причин масових крадіжок обладнання також є наявний попит на телекомунікаційне обладнання. Як правило, крадене обладнання придбавається дрібними учасниками ринку. Таким чином, зменшення рівня злочинів можна досягнути за умови знешкодження попиту на викрадене обладнання, поряд з посиленням кримінальної відповідальності за вказаною категорією злочинів та організацією належної роботи правоохоронних органів. Адже без належної роботи підрозділів Національної поліції навіть посилення відповідальності не призведе до позитивного результату. 

Учасники круглого столу констатували суттєве збільшення протягом останніх років кількості пошкоджень та крадіжок  телекомунікаційного обладнання, а також значного зростання розмірів збитків операторів телекомунікацій від такого втручання та підкреслили надзвичайно великий негативний вплив пошкоджень телекомунікаційних мереж на рівень особистої, суспільної та національної безпеки держави.

За результатами обговорення, учасниками круглого столу прийнято резолюцію з конкретними дієвими пропозиціями щодо заходів, які потрібно невідкладно вжити з метою протидії крадіжкам обладнання та пошкодженням телекомунікаційних мереж.